PSIHOLOG BUGLE IOANA IZA
CABINET INDIVIDUAL DE PSIHOLOGIE

Psihoterapie de cuplu

Psihoterapie de cuplu

O relație de cuplu fericită trebuie întreținută dar, uneori, în ciuda tuturor eforturilor, lucrurile pot să nu meargă în direcția pe care ne-o dorim. În asemenea cazuri, terapia de cuplu poate fi o alternativă eficientă, pentru identificarea corectă a problemelor și soluționarea lor.

Terapia de cuplu este o formă de psihoterapie în care terapeutul abordează problemele de cuplu pentru a identifica și rezolva conflictele din relație, precum și pentru a îmbunătăți nivelul de satisfacție din relație. Scopul este ca fiecare partener să devină conștient de propriile tipare pe care le aduce în relație, să învețe care sunt așteptările pe care le poate avea în mod realist de la relația de cuplu, să învețe negocierea și comunicarea asertivă. Toate acestea duc în final la o mai bună comunicare și la modalități de gestionare a conflictelor mai benefice pentru relație. În psihoterapia de cuplu relația este privită ca fiind o entitate de sine stătătoare, care are nevoie să fie tratată corespunzător și să aibă parte de atenția cuvenită.

Terapia de cuplu, urmează, în general, un protocol structurat pe următoarele elemente:

– focus pe o problemă specifică (gelozie, dificultăți/ incompatibilitate sexuală, apatie, dificultăți de relaționare);

– focus pe tratarea problemei în ansamblu, adică a relației, și nu a fiecărui partener;

– adoptarea unui set de intervenții, de la începutul procesului de terapie, pentru schimbarea opticii partenerilor asupra relației;

– stabilirea unei perspective clare asupra obiectivelor terapiei. 

Psihoterapia de cuplu este indicată atunci când ne dorim să avem o relație de cuplu mai apropiată și mai intimă, atunci când vrem să învățăm cum să ne comportăm în mijlocul unui conflict, într-un mod care să nu dăuneze relației și să nu îi lase pe cei doi cu resentimente. O relație de cuplu necesită uneori efort, renunțări, compromis. Fiecare dintre cei doi vine dintr-un mediu familial în care a învățat cum arată o familie și cum trebuie să ne comportăm cu oamenii dragi, însă aceste „manuale”  care ne-au fost date de acasă sunt de cele mai multe ori diferite față de ale partenerului. Din acest motiv, deseori partenerii au convingerea că fiecare are dreptate și că este neîndreptățit de către partenerul de cuplu.

În urma psihoterapiei de cuplu, majoritatea cuplurilor pot dobândi o înțelegere mai bună a tiparelor relaționale, o capacitate de exprimare a emoțiilor sporită și aptitudini necesare pentru comunicare și pentru rezolvarea problemelor într-un mod mai eficient.  

Psiholog expert oradea

Psiholog expert oradea

"În momentele cele mai tăcute se petrec experiențele cele mai profunde."

Cum să programezi ședința ta?

Programare unei ședințe!

Pentru programare este nevoie sa sunați în prealabil pentru a putea găsi împreună ora potrivită și disponibilă pentru dumneavoastră.

În cazul în care nu puteți ajunge la sedința programată, vă rog să mă anunțați cu 24 de ore înainte pentru reprogramare sau anulare.

Dacă nu răspund, e posibil sa fiu în timpul unei sedințe de terapie sau evaluare. Voi reveni cu apelul în cel mai scurt timp.